Kohtusin ühe toreda Süüria prouaga, kes pakkus mulle maitsmiseks täidisega viinamarjalehti ehk dolmasid. Need olid niii head ja kuna hetkel on viinamarjal lehti küljes ohtralt ja viljade parema valmimise nimel peab neid niikuinii vähendama, siis sai mõeldud, uuritud ja tehtud. Viinamarjalehti saab soolatuna osta ka poest. Enamjaolt kasutatakse täidises riisi, minul oli kodus toortatart ja kasutasin seda. Iseenesest on järjekordselt tegemist roaga, mis lubab täidise valmistamisel lõputut loomingulisust.  

dolma

Dolmade täidiseks võid kasutada kõikvõimalikke köögivilju ja teravilju. Mina kasutasin toortatart, sibulat, peterselli ning porgandit ja tulemus oli imemaitsev. Viinamarjalehtede korjamisest vaata siit ( lehti saab talveks varuda ja säilitada sügavkülmas, marineerituna või hapendatuna). Dolmade tegemisest saab hea ülevaate siit. Lihaga tehtud dolmasid süüakse soojalt, taimse sisuga täidetud viinamarjalehti võib süüa nii soojalt, kui ka külmalt. Minule meeldisid need külmalt isegi rohkem. Kuna keetmise aeg on üsna pikk, siis soovitan korraga teha suurema koguse, et neid siis nädala jooksul külmkapist ampsata või tööle vahepalaks kaasa võtta.

Vajaminevad ained ( kogus mitmeks toidukorraks):

    • u 35 viinamarjalehte ( aiast või purgist)
    • 120 g toortatratangu
    • 2 tomatit
    • 3 sibulat
    • 2 porgandit
    • 2 suurt punti peterselli
    • maitse järgi soola, pipart, kurkumit, erinevaid ürte ( mina kasutasin pitsasegu).
    • Oliivõli

    Vajaminevate ainete loetelu on umbkaudne. Kasuta vabalt valitud täidist: riisi, hirssi, kinoad, erinevaid maitsetaimi ja köögivilju. Osades retseptides pannakse taignasse toores teravili, mina keetsin tatra poolpehmeks, et vältida dolmade hilisemat lõhkemist.

    Samm-sammuline juhend

    I

    Keeda toortatar soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, kurna ja loputa külma veega.

    II

    Pese viinamarjalehed, lõika ära varred ja kupata viike kaupa paar minutit soolaga maitsestatud vees. Pane taldrikule jahtuma

    III

    Valmista ette dolamade sisu. Kuumuta sibul, porgand ja tomat potipõhjal ning lisa sool ja maitseained. Sega juurde peeneks hakitud petersell ja keedetud toortatar. Sega.

     

    IV

    Aseta viinamarjaleht lõikelauale, pane sellele lusikatäis täidist, ning voldi kokku. Voltimise õpetuse leiad siit.

    V

    Pane poti põhja mõned lahtised viinamarja lehed ja lao valminud rullid üksteise kõrvale ja kihiti potti. Kalla peale keev soolaga maitsestatud vesi nii, et kõik rullid oleks kaetud. Hapuka maitse saamiseks lisa mõned sidruniviilud. Kõige peale pane taldrik koos vajutusega. Keeda tasasel tule u 1,5 tundi ( vähemalt otse aiast toodud lehtede korral, purgistatud lehetede korral võib keemisaeg väheneda). Naudi soojalt või külmalt!