Hapendatud köögiviljasalat on inimestele, kes hindavad hapukaid maitseid, tervislikku toitu, kiireid lahendusi ja kodust kokakunsti. Fermenteeritud köögiviljasalatit on hea lisada praadidele, toorsalatitele, leivale või kasutada supi valmistamisel. Oluline on olla teadlik, et hapendatud toodetes olevad kasulikud piimhappebakterid hävivad kuumutamisel st. kui kasutada fermenteeritud köögivilju supi maitsestamisel, siis on saadav kasu veidi väiksem, kui salati toorelt söömisel.

Hapendamine on lihtne. Sul on vaja meelepäraseid köögivilju, puhast purki, soola ja sooja tuba. Hapendades pead järgima mõningaid põhitõdesid, millega saad tutvuda siin. Enda lemmikretsepti leidmiseks pead lihtsalt katsetama erinevate köögiviljade, maitseainete ja hapendamisaja pikkusega ( mida kauem hapendad, sea hapum salat tuleb). 

hapendatud köögiviljad

Hapendatud köögiviljasalat

vajaminevad ained:

  • 800 g kapsast
  • 250 g porgandit
  • 250 g peeti
  • 3 küüslauguküünt
  • 4,5 tl soola ja maitse järgi köömneid ( mina panin 2 sl)

 

1. Haki kapsa peeneks. Riivi porgand ja peet ning tükelda küüslauk. Pane kõik koostisosad suurde savi- või klaaskaussi.

2. Lisa sool ja köömned ning sega/ mulju korralikult. Lase segul 15 min seista, et tekiks vedelik.

3. Suru segu 2 liitrisesse purki. Kõige peale pane kaks kapsalehte ning aseta raskuseks veega täidetud klaas või purk. Hapenduspurk pane supitaldrikule, kuna sealt võib maha tilkuda hapendusvedelikku.

4. Aseta purk sooja kohta 4-7 päevaks seisma ( päevade arv oleneb toa temperatuurist ja fermenteerumisprotsessi aktiivsusest). Purgil hoia silm peal ja kui sinna tekib vahtu, siis eemalda see. Oluline on jälgida, et salat oleks kaetud vedelikuga. Neljandal päeval maitse hapusust, kui sinu jaoks on salat piisavalt hapu, siis pane see külmkappi kasutamiseks, kui vähe hapu, siis lase veel hapneda.