Olen pikemat aega otsinud rasvainet, mida kasutada ahjutoitudes ja praadimisel. Minu uus lemmik kvaliteetse külmpress oliiviõli ja kookosõli kõrval on ghee ehk selitatud või. Gheed on ajurveeda traditsioonis kasutatud tuhandeid aastaid kui tervisetoitu. Meie mail on see ka juba üsna populaarne, kuna on oma heade omadustega palju kasutajaid leidnud.
Millised on ghee ehk selitatud või head omadused? Kõige olulisem omadus on kõrge kuumataluvus. On andmeid, et ghee talub lausa 250 kraadi juures kuumutamist. Miks rasvainete kuumakindlus tähtis on loe siit.
Traditsiooniliselt tehti gheed pühvli- või lehmapiimast. Eestis on levinud lehmapiima ghee. Tegemist on võiga, millest selitamise käigus eemaldatakse vesi, piimasuhkur (laktoos) ja piimavalk (kaseiin). Kuna gheest on kaseiin ja laktoos eraldatud, siis see võib sobida neile inimestele, kes muidu piimatooteid ei talu.
Gheed leiab poelettidelt, kuid sellel on üsna kõrge hind. Märksa odavam on seda kodus ise teha. Koduseks ghee valmistamiseks on kaks võimalust:
1. Pliidil madalal kuumusel keetmine ( vaata lähemalt siit)
2. Ahjus madalal kuumusel keetmine ( vaata lähemalt siit)
Mina valmistasin oma ghee ahjus. Kuumutasin 100 kraadi juures ahjuvormis 200 grammi võid u 1 tund ja 10 minutit. Peale kuumutamist korjasin vedeliku peale tekkinud piimavalgu kihi ja kurnasin selitatud või läbi tiheda sõela purki ( pidin kaks korda kurnama). Järgmisel korral kasutan marlit.
Kodune ghee maitseb eriti hästi. Ghee valmistamisel eelista võimalusel maheloomade piimast tehtud võid.