Leivasõbrana olen enda jaoks leidnud tatraleiva. See on ideaalne gluteenivaba asendus tavapärasele rukki- või nisuleivale. Lisaks sellele, et tegu on gluteenivaba retseptiga, on selles rohkelt vitamiine ja mineraale, mis keha rõõmustavad.Toortatart kutsutakse lausa kodumaiseks supertoiduks. Lähemalt toortatra tervistavate omaduste kohta vaata siit
Tatraleiba saab osta ka poest. Toon siinkohal näitena välja Marta Pagari gluteenivaba tatraleiva koostise: vesi, mahe toortatrajahu, modifitseeritud maisitärklis, kartulitärklis, päevalilleseemned, suhkur, rapsiõli, pärm, suhkrusiirup, sool, india teelehe pulber. Kodus leiba tehes ei ole vaja lisada suhkrut, suhkrusiirupit, maisitärklist, kartulitärklist, rapsiõli ja pärmi- nii, et kodune leivategu on päris suur tervisevõit.
Leivategemise inspiratsiooni kogusin siit, siit ja siit.
Leiba on võimalik teha jahust või kruupidest. Mina teen kruupidest, kuna eelistan võimalikult terviklikke toiduaineid. Leivateoks ei ole vaja isegi juuretist. Lisaks gluteenivabadusele on tatraleiva eelis rukkileiva ees see, et sinna ei pea lisama suhkrut ( kes on leiba küpsetanud teab suhkrukogust, mida rukkileivale lisatakse).
Tatraleiba tehes :
- Kasuta klaasist/ savist kaussi ja puidust segamisvahendit
- Leota tatratangu 6 h (alati võib rohkem).
- Pese ja nõruta ligunenud tang sõelal ning lisa blenderisse retseptis märgitud vee kogusega.
- Blenderda ühtlaseks massiks.
- Pane taigen sooja kohta hapnema ( mina kasutan vannitoa põrandakütet, lisaks panen taignakausi teise suurema kausi alla, et soe ümbritseks taigent ühtlaselt; arvatavasti võiks olla veelgi soojem 35-40 kraadi).
- Taigen vajab hapnemiseks sooja kohta. Hapnemise aeg sõltub soojusest. Oluline on, et taigen mullitaks kergelt. See võib aega võtta 12- 16 tundi, mõnikord vajab taigen veel lisa 2te tundi 50 kraadises ahjus.
- Peale hapnemist on võimalik lisada kõik endale meelepärased komponendid. Minu jaoks on kõige olulisemad komponendid köömned ja sool, lisaks panen veel üsna suure koguse köögivilju ( kuivatatud kale pulbrit, riivitud kõrvitsat, porgandit, sellerit, paprika viile, küüslauku vmt, mida parasjagu kodus on).